Acupunctuur: de behandeling

De diagnose

Afhankelijk van de klacht kan het nodig zijn om een uitgebreide vragenlijst met je door te nemen. Vragen als: Ben je moe of slaperig na de warme maaltijd? Ben je gevoelig voor klimaatwisselingen? Wat waren de omstandigheden waaronder de klachten zijn ontstaan?

Zo krijg ik antwoord op de vraag: Hoe functioneer jij in het dagelijkse leven? Ook je huid, houding, vingernagels, pols en tong zijn belangrijke graadmeters voor de hoeveelheid en kwaliteit van jouw energie. Door het herstellen of verbeteren van de energiedoorstroming in het lichaam, verdwijnen je klachten of worden minder intensief.

Na het eerste onderzoek geef ik een indicatie over de behandelingsduur en het te verwachten resultaat.

De behandeling

Tijdens de behandeling breng ik hele dunne (wegwerp-)naalden* op diverse punten in je lichaam. Deze zijn vele malen dunner dan gewone injectienaalden, waardoor je ze niet of nauwelijks voelt. Vervolgens wordt er “contact” gemaakt met het acupunctuurpunt, dit door de naald op een bepaalde manier te manipuleren. Hierdoor wordt de energie gestimuleerd, afgeremd of geharmoniseerd. Je kunt dit heel kort als een tintelend gevoel ervaren.

De naalden blijven ongeveer twintig tot dertig minuten zitten. Indien nodig kan ik nog gebruik maken van een moxalamp, waarmee ik bepaalde gebieden kan verwarmen.

*

Bij kinderen of op dringend verzoek kan ik via magneet- of lasertherapie werken in plaats van naalden.

Een eerste consult duurt ongeveer 1 uur en 15 minuten. Een vervolgconsult duurt ongeveer 45 minuten.

Acties voor thuis

Vaak kun je zelf de genezing van je klachten bespoedigen. Je krijgt dan voedingsadviezen of oefeningen mee naar huis. Een goede voeding en voldoende beweging zijn van groot belang voor een goede stofwisseling en het in balans brengen en houden van energie. Soms kan het nodig zijn om thuis door te gaan met het verwarmen van bepaalde gebieden